مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.

  کد مطلب:21012 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:5

چگونگي امر به معروف ونهي از منكر در دورة آخر الزمان با توجه به كاهش يافتن آن در اين دوره از زمان؟

شرايط امر به معروف ونهي از منكر، همان است كه در رساله هاي عمليه ذكر شده است و اگر احياناً اوضاع جامعه آشفته است و منكرات به صورت چشمگيري نمودار است، احكام امر به معروف و نهي از منكر تفاوتي نمي كندبلكه در شرايط كنوني بايد به اين فريضه الهي اهميت بيشتري داد و با شناخت حساسيت ها و موقعيت ها و دردها، به درمان بيماري هاي معنوي جامعه پرداخت و در اين موقعيت ويژه و حساس اگر شرايط امر به معروف ونهي از منكر را خوب بدانيم وبه موقع و جاي خود، به نهي از منكر و امر به معروفبپردازيم و موجب تأثير مثبتي در جامعه باشيم براي تحقق اسلام ناب و فرج مولايمان حضرت مهديعج شرايط را بهتر و بيشتر مهيا نموده و انشاء ا... از توجهات آن حضرت بهره مند خواهيم بود.

امر به معروف ونهي از منكر مثل طبابت كردن است، گاهي طبابت آنقدر حساس و ظريف است كه براي يك بيماري در دو نفر دو نوع دارو بايد تجويز كرد و اگر همان دارويي كه براي يكي درمان كننده است براي ديگري نيز تجويز شود ممكن است به شدت بيماري بيفزايد يعني بايد شرايط و روحيات افراد را به خوبي در نظر گرفت تا خداي ناكرده امر به معروف ونهي از منكر، منجر به ترك معروف و انجام منكر نشود.

به هر حال چه ديگران امر به معروف و نهي از منكر بنمايند يا آن را ترك كنند چه منكرات بيشتر شده باشد نسبت به گذشته و چه نباشد نمي توان نهي از منكر و امر به معروف را كنار گذاشت و يا مراتب امر به معروف را رعايت نكرد اين عمل درست مثل آن است كه بگوييم چون بيماري سرطان تمام پاي يك نفر را فراگرفته و نسبت به گذشته رشد زيادي داشته يا چون بيماريهاي جامعه متنوع و گسترده شده و يا درمان بيماريها مشكلتر شده يا كار طبابت رونقي ندارد پس ما نيز به عنوان پزشك، اقدام به درمان .



بيماريها ننماييم. در پايان يك بار ديگر شرايط امر به معروف ونهي از منكر را متذكر مي شويم تا با آگاهي بيشتر و با بينش وسيعتر به اين فريضه الهي عمل شود.

امر به معروف ونهي از منكر درميدان گفتار وتذكر زباني داراي شرايط ذيل است :

1. شناخت واجب ترك شده توسط متخلف وشناخت منكر وحرام انجام شده توسط او

2. احتمال تأثير تذكر وامر ونهي

3. علم به تكرار تخلف توسط متخلف

4. عدم وجود مفسده درامر به معروف ونهي ازمنكر

بنابراين امر به معروف با شرايط فوق واجب و لازم ودرصورت فقدان شرايط مذكور واجب نخواهد بود يعني با شرايط ذيل واجب نيست :

1. نداند آنچه انجام شده حرام است وترك واجب

2. بداند يا احتمال دهد عدم تأثير گفتار وامر ونهيش را

3. بداند يا احتمال دهد مفسده وضرري را مگر درموارد مسائل پر اهميتي مثل اصول دين ومذهب، حفظ قرآن و آرمانهاي آن وعقايد واحكام ضروري اسلام كه درآن صورت شرط سوم حذف خواهد گرديد.

لازم به يادآوري است با فقدان شرايط امر به معروف ونهي ازمنكر حكم وجوب گفتاري وتذكر كلامي برداشته خواهد شد ولي امر به معروف عملي درحذف بسترهاي گناه ومنكرات واستفاده از ابزار بازدارنده وظيفه ديگري است كه فعلاً به عهده قوة قضائيه ونيروي انتظامي است. حضرت آيت ا...العظمي خامنه ايمدظله العالي دراين باره فرموده اند : با توجه به اينكه درزمان حاكميت واقتدار حكومت اسلامي مي توان مراتب ديگر امر به معروف ونهي ازمنكر را كه بعد از مرحله امر ونهي زباني هستند، به نيروهاي امنيتي داخلي(پليس) وقوه قضائيه واگذار كرد، بخصوص در مواردي كه براي جلوگيري از ارتكاب معصيت چاره اي جز اعمال قدرت از طريق تصرف دراموال كسي كه فعل حرام انجام مي دهد يا تعزير وحبس او و مانند آن نيست، درچنين زماني با حاكميتواقتدار چنين حكومت اسلامي، واجب است مكلفين درامر به معروف ونهي از منكر به امر ونهي زباني اكتفا كنند، و درصورت نياز با توسل به زور، موضوع را به مسؤلين ذيربط درنيروي انتظامي و قوة قضائيه ارجاع دهند واين منافاتي با فتاواي امام راحلره دراين رابطه ندارد. ولي درزمان ومكاني كه حاكميت واقتدار حكومت اسلامي نيست، برمكلفين واجب است درصورت وجود شرائط، جميع مراتب امر به معروف ونهي ازمنكر را با رعايت ترتيب آنها تا تحقق غرض انجام دهند.

براي پژوهش بيشتر به رسالة توضيح المسائل حضرت امامره رجوع كنيد.

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.